Een kind kan in zijn eerste levensjaren zijn plas nog niet ophouden. Hiervoor draagt het overdag en ’s nachts een luier. Tussen het tweede en vijfde levensjaar wordt een kind meestal zindelijk. Dat houdt in dat het kind dan ook ’s nachts zijn of haar plas kan ophouden.
Als kinderen na hun vijfde jaar hun plas niet op kunnen houden tijdens het slapen, spreken wij van bedplassen.
Kinderen die bedplassen merken niets van het plassen en hebben nog niet goed geleerd hoe zij hun plas op kunnen houden. Bedplassen wordt niet veroorzaakt doordat u kind voor het slapen gedronken heeft. Verder kan u kind er niets aan doen en doet uw kind het niet met opzet.
Bedplassen kan ook veroorzaakt worden door:
- Een te kleine blaas.
- Een te hoge productie van urine. Dit komt doordat het hormoon, die ervoor zorgt dat de urineproductie in de nacht afgeremd wordt, niet of onvoldoende aangemaakt wordt.
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het bedplassen te verminderen en uw kind zindelijk te krijgen. Zo kunt u:
- Uw kind overdag veel laten drinken. Dit vergroot de blaas en zorgt ervoor dat uw kind in de avond minder dorst heeft. Uw kind mag in de avond wel water drinken.
- Uw kind laten plassen voor het slapen gaan.
- Uw kind elke nacht wakker maken om het te laten plassen.
- Het bedplassen rustig met uw kind bespreken. Geef uw kind daarnaast ook andere aandacht en lees bijvoorbeeld een boekje voor.
- Uw kind mee laten helpen met opruimen als hij of zij hier oud genoeg voor is. Uw kind moet hiertoe wel instaat zijn.
- Uw kind zonder luier laten slapen als de luier al een paar nachten droog is. Uw kind kan dan beter merken dat het geplast heeft.
- Uw kind een compliment geven als het niet in zijn of haar bed heeft geplast.
- Uw kind belonen met een sticker. Daarnaast kunt u een kalender kopen of maken waar uw kind deze sticker op kan plakken. Zo kunt u samen met uw kind bijhouden hoeveel nachten het niet in bed geplast heeft.
- Een plaswekker gebruiken. Hierbij doet u uw kind een onderbroekje aan die in verbinding staat met een wekker. Zodra het broekje nat wordt, gaat de wekker af en leert uw kind dat het naar de wc moet. Help uw kind zolang het nog niet zelf naar de wc kan en leer uw kind dit stap voor stap zelf te doen.
Verder zijn er dingen die u niet moet doen. Zo moet u:
- Geen avondeten serveren voor het slapen gaan. Ook in voedsel zit veel vocht. De helft van het vocht in urine komt uit voeding.
- Uw kind geen cafeïne houdende dranken of voedsel geven voor het slapen gaan. Voorbeelden hiervan zijn cola, ice-tea en chocolade.
- Uw kind geen melkproducten geven voor het slapen gaan. Door de verwerking van eiwitten wordt er meer urine aangemaakt.
- Uw kind geen sappige fruitsoorten geven voor het slapen gaan.
- Uw kind niet straffen als het in zijn of haar bed heeft geplast. Dit kan zijn of haar zelfbeeld schaden en averechts werken.
- Uw kind geen medicijnen geven tegen het bedplassen. Dit kan het bedplassen verminderen, maar het lost het niet op.
U moet contact opnemen met uw huisarts en/of consultatiebureau als:
- Het bedplassen niet stopt nadat u alle adviezen heeft opgevolgd.
- U zich zorgen maakt en extra advies wil.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start